Zoektocht naar de huwelijksdatum en -plaats van Sydney Kam en Jacqueline Lieuw Jen Tai

Familieonderzoek is een langzaam proces. En steeds weer blijkt dat informatie gecheckt en dubbel gecheckt moet worden.

Zoals deze huwelijksaankondiging van Miltons opa en oma. Ik vond de advertentie via Delpher, een online krantenarchief in Nederland. De advertentie is op 27 december 1930 gepubliceerd in de Surinaamse krant De West. In de advertentie staat dat ze op 3 januari in Georgetown (Guyana) gaan trouwen. De huwelijksinzegening vindt plaats in de kathedraal te Brickdam. Hun woonadres wordt Lynstreet nr. 26.

Vol goede moed gingen Milton en ik naar het bisdom van Georgetown. We wilden graag de huwelijksakte hebben, want we waren benieuwd wie de getuigen zijn geweest.

De rooms-katholieke kathedraal van Brickdam is een modern uitziend gebouw. Groot, log en massief. Het is gebouwd nadat de vorige kathedraal op die plaats was afgebrand in 1913. Op 15 augustus 1915 legde bisschop CT Galton de eerste steen van de huidige kathedraal, maar de bouw duurde 10 jaar (1921-1931) waarbij gebruik werd gemaakt van gewapend beton. Granietsteen kwam uit de steengroeven Dalli en Wolga aan de rivier de Essequibo en het zand kwam van Leguan Eiland. De onvolledige kathedraal werd op 13 maart 1921 al wel geopend door bisschop Galton. Pas in 1930 werd het marmeren altaar geplaatst.

We bezoeken het kantoor van de kathedraal, dat tegenover de kerk is gevestigd. Daar ontmoeten we Jenny, die ons graag wil helpen. Ze haalt voor ons gelijk het registratieboek van 1931 uit de kast. Vijf minuten later vertelt ze ons dat het huwelijk van Sydney en Jacqueline niet in de kathedraal heeft plaatsgevonden in januari. Had ik het jaar wel goed? Ze controleert ook het register van 1930, maar ook daar geen registratie van een huwelijk tussen Sydney en Jacqueline. We snappen er niets van.

In de advertentie wordt gesproken over kathedraal, maar er is in Georgetown nog een tweede kathedraal. St Georges Kathedraal is een witte houten kerk van de Angelicaanse kerk. In de verhalen van de familie wordt vaak verteld dat Sydney zichzelf als een echte Engelsman zag. Zouden ze dan toch daar getrouwd zijn?

Dus wandelen we de volgende dag naar het kantoor van de Anglicaanse kerk, vlakbij de Seawall. Als we daar aankomen, blijken zij daar niet de trouwregisters te bewaren. Die worden bewaard in de kerk zelf. De meneer die ons te woord staat, belt met de vrijwilliger die het kantoor van de St. Georges kathedraal bemand. We waren namelijk al eerder bij deze kathedraal geweest, en toen was er niemand aanwezig. De vrijwilliger geeft aan dat ze pas maandag weer naar de kathedraal gaat. Alleen wij zijn dan al weg. We laten onze gegevens achter en de informatie die zij nodig heeft, want het e-mailadres van de kathedraal werkt op dit moment niet.

Inmiddels is het doel van onze zoektocht verandert. We zoeken nu niet meer naar de trouwakte, maar naar de huwelijksdatum en plaats van Miltons grootouders. Want, de informatie in de advertentie blijkt niet te kloppen.

De dag erna gaan we naar het nationaal archief voor een speurtocht in het bevolkingsregister van Guyana. Helaas blijkt het nationaal archief geen bevolkingsregisters te bewaren. We moeten daarvoor naar de General Register Office, vlakbij Stabroek Market. De mevrouw die ons in het archief heeft geholpen, geeft ons de naam van de persoon waarnaar we moeten vragen voor een snelle afhandeling.

Daar aangekomen, we zijn dan weer een dag verder, worden we naar de kamer van de ‘assistant deputy officer’ gebracht. Op dit kantoor maken we kennis met de vele vraagstukken van lokale bewoners die hier komen voor certificaten, maar ook naamswijzigingen en correcties van hun gegevens in het bevolkingsregister.

We hebben de gegevens van Miltons grootouders en de huwelijksdatum zoals die ons bekend is, op een aanvraagformulier geschreven. Nu dat we bij de National Register Office zijn, besluiten we ook gelijk de geboorteakte van Miltons grootvader, Sydney Kam, en overgrootvader, John William Kam aan te vragen. We zijn er immers nu toch…

De ‘assistant deputy officer’ bekijkt onze formulieren, tekent ze voor akkoord en zegt dat we de formulieren bij zijn assistent moeten afgeven. Als we de papieren op haar bureau hebben gelegd, ze is even weg, begint het wachten in een té warme wachtruimte.

Na ruim een half uur worden we door een vrouwelijke beveiliger geroepen. We lopen naar het bureau van de assistent en ze vertelt ons dat het opzoeken van de geboorteaktes van Miltons grootvader en overgrootvader een zoektocht gaat worden. We weten immers niet zeker waar zij geboren zijn. Ze vraagt wanneer we vertrekken en bijna beschaamd zeggen we zondag, over 2 dagen dus.

We besluiten om haar niet te pushen om het vandaag nog te gaan opzoeken en vragen of ze wel de gegevens van het huwelijk van Miltons opa en oma kan ophalen. Ze haalt opgelucht adem, want deze gegevens staan gewoon in een database op haar computer. De assistent corrigeert onze gegevens en vertelt ondertussen dat ze in Sacred Heart zijn getrouwd en wel op 7 januari 1931.

Yes, we hebben nu een definitieve locatie en datum. We vertrekken met het certificaat waarop de gegevens staan.

We keren terug naar Jenny van de kathedraal. We hopen dat de rooms-katholieke kerk alle oude registers van de katholieke kerken in Guyana centraal bewaart, zoals dat ook in Suriname gebeurt. Helaas blijkt dat niet het geval te zijn, we moeten naar de betreffende kerk zelf gaan. Er is alleen één probleem, de Sacred Heart kerk is in 2004 verwoest door een brand. Daarbij zijn ook de historische documenten verbrand. Een belletje naar de medewerker van deze kerk, geeft de bevestiging dat de registers ook verbrand zijn en niet meer kunnen worden ingezien.

Als we thuis op zoek gaan naar afbeeldingen van de Sacred Heart kerk, dan vinden we deze kerk eigenlijk veel mooier dan de kathedraal. Op Wikipedia lezen wij dat de Sacred Heart kerk ook de activiteiten van de kathedraal had overgenomen toen deze verbrand was en werd herbouwd. Vermoedelijk zijn Sydney en Jacqueline daarom in deze kerk getrouwd in plaats van de kathedraal. En misschien speelde ook wel het uiterlijk van de kerk mee. Want in 1931 was het nog een houten kerk met een interieur dat waarschijnlijk meer leek op die van de katholieke kerken in Suriname. Inmiddels is op dezelfde plaats een nieuwe kerk gebouwd, van beton, maar wel identiek aan de kerk die is afgebrand.

Deze foto van de Sacred Heart Church is genomen door Aten Kam tijdens zijn huwelijksreis in 1963

En dan klopt er nog iets niet in de huwelijksadvertentie, het adres. Als ik zoek op Google Maps, dan kan ik deze straatnaam niet vinden in Guyana. Maar als ik slechts de eerste twee letters invoer, dan krijg ik de straatnaam Lyingstreet gelegen aan de zuidkant van Georgetown. Op zijn Guyanees wordt dat uitgesproken als Lynstreet.

En als ik dan door mijn archief vol foto’s en advertenties ga, kom ik een advertentie tegen van de verkoop van een aantal woningen. Deze woningen behoorden toe aan Mary Leong, de zus van Mathilda Kam, de moeder van Sydney Kam. In de advertentie wordt melding gemaakt van 26 Lynstreet. De woning die daarop staat wordt verkocht behalve de gebouwen in bezit van Mathilda Kam. Dat betekent dat Sydney en Jacqueline dus in het huis zijn gaan wonen die toebehoorde aan zijn moeder.

Ik ben erg benieuwd of de trouwfoto van Sydney en Jacqueline dan ook daar is genomen, voor hun woonhuis.

Van links naar rechts volgens familieleden: Alfred Lieuw Jen Tai, Ruth (Dolly) Kam, priester onbekend, Willy Lieuw Jen Tai en Joseph Kam

En zo zie je maar dat je ook in 1931 niet moet afgaan op alle informatie die je vindt in de krant. Zeker niet in vroegere tijden toen je niet 24-uur per dag met elkaar kon bellen of appen. Waarschijnlijk is de informatie over hun huwelijk wel vooraf besproken, maar zijn de plannen op het laatst gewijzigd.

Eén gedachte over “Zoektocht naar de huwelijksdatum en -plaats van Sydney Kam en Jacqueline Lieuw Jen Tai

  1. Heel mooi verslagje van jullie zoektocht, Heleen. Veel is heel herkenbaar – dan bedoel ik de moeilijkheden op de weg.
    Prachtig die oude foto’s. Aangezien ik een heel klein beetje over Sydney Kam heb geschreven – ik heb zijn naam fout gespeld – is het voor mij ook een beetje meereizen om meer over hem te weten te komen. Dank voor het delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Content is protected !!