Chinese dwangarbeid in Staphorst

Op zoek naar meer informatie en sfeerbeelden van Overijssel tijdens de Tweede Wereldoorlog, bekeek ik een Youtube-film getiteld ‘Oorlog in Overijssel’. Na ruim 17 minuten vertelt de commentator dat Chinezen uit verschillende delen van Nederland naar Staphorst waren gebracht. Ze moesten daar een wegen aanleggen.

Eén van die wegen is de weg die nu de Ebbinge Wubbenlaan heet. Deze werd in de volksmond nog lang de Chinezenweg genoemd. In het Reformatorisch Dagblad (2009) vertelt de Heer Drost in een interview over zijn herinneringen over die periode.

Zo vertelt hij dat de Chinezen lange dagen maakten, van soms wel 20 uur. Hij vond ook dat ze wel erg langzaam werkten. Kruiwagens werden bijvoorbeeld voor de helft gevuld. Ik denk dat hij als kind niet doorhad dat deze gevangenen nauwelijks eten kregen en ernstig verzwakt waren. En wat als ze klaar waren met de weg, wat zou er dan met ze gebeuren?

Drost zijn moeder wilde de Chinese dwangarbeiders een ijsje aanbieden. Die werd in eerste instantie geweigerd. Waarschijnlijk omdat op dat moment ook filmopnames werden gemaakt door Drost zijn vader. De Chinese arbeiders veronderstelden dat de film door de Duitsers zou worden gebruikt als propagandamateriaal.

De Chinese dwangarbeiders verbleven in Kamp Beugelen, althans op de Wikipagina van dit kamp wordt melding gemaakt dat daar vanaf mei 1940 Chinezen verbleven die werkten aan de aanleg van wegen in de nabije omgeving. Dit kamp heeft na de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan als gevangenkamp voor NSB’ers, daarna verbleven er Molukkers en als laatste werd het gebruikt als vakantiekamp voor Berlijnse kinderen. In een bericht van de Historische Vereniging Staphorst wordt aangegeven dat in 1943 zeventig Chinezen vanuit Rotterdam naar Staphorst kwamen. Zij verbleven in kamp het Wijde Gat

Helaas heb ik nog niet kunnen achterhalen wat er met deze Chinese dwangarbeiders is gebeurd. Waar zijn ze naartoe gegaan nadat de wegen waren aangelegd? Of hebben zij de hele oorlog in Staphorst doorgebracht? Wie zou daar meer informatie over kunnen geven?

Eén gedachte over “Chinese dwangarbeid in Staphorst

  1. Het Verhalenhuis in Rotterdam. In 1944 zijn de Chinezen tijdens een razzia opgepakt en naar Staphorst vervoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Content is protected !!